Je bekijkt nu Het spreekwoordelijke topje van de ijsberg…

Het spreekwoordelijke topje van de ijsberg…

Bij mijn gesprekken met medewerkers binnen organisaties breng ik vaak de bekende afbeelding van de ijsberg in. Dit ondersteunt de medewerker en ook mijzelf in de coaching en advisering. Het topje van de ijsberg kun je vergelijken met je bewuste. De rest is (vaak) onbewust. 90 tot 95% van wat we doen en waarnemen wordt gestuurd door je onderbewustzijn en slechts 5 tot 10% is bewust.

De grootste kracht zit in je onderbewustzijn, als je daaraan kan werken -bijvoorbeeld je innerlijke angsten, stress en (belemmerende) overtuiging kan aanpakken- ben je beter instaat vooruitgang te boeken. Je wilskracht wordt dan niet langer tegengehouden door je onderbewuste angsten en overtuigingen.

In het artikel van Willem Vissers in De Volkskrant (za 19 juni jl.) valt te lezen dat performance coaching enkele Oranje internationals heel specifiek helpt aan het ontwikkelen van hun optimale “ik”. In samenwerking met Remco Visscher proberen spelers als De Vrij, Weghorst en De Ligt “blokkades” op te lossen en het lichaam daadwerkelijk te laten doen waar de geest in gelooft. Alles start met de juiste overtuiging en een reële perceptie van je eigen gemoedstoestand en jouw eigen kunnen.

Goed om te lezen, dat nu ook over faalangst en stress wordt gesproken en dat de mentale begeleider nu echt zijn entree heeft gemaakt in de soms nog macho-wereld van de voetbalsport. In het bedrijfsleven kijken we al veel langer naar training van het individu ten behoeve van optimale inzet van dat individu in een team of organisatie. Waarom zouden we de kans dan niet grijpen om individuele sporters procenten beter te maken, met het oog op EK-succes? Wellicht zondag in Boedapest al? Kortom: een heel goede ontwikkeling als je het mij vraagt.

Wil je er met mij over doorpraten? Stuur me dan een persoonlijk bericht en ik ga graag met je in gesprek!