Je bekijkt nu De verbinding tussen QUANTON en K3

De verbinding tussen QUANTON en K3

In dit artikel lees je in 5 minuten meer over de K3 organisatie uit Andelst. Voor QUANTON ging BASISIMPACT in gesprek met Truus Veens, hoofd personeelszaken, over de visie & werkwijze van K3 en haar kijk op personeelsontwikkeling van deze organisatie. En juist daar komt ook QUANTON om de hoek kijken!

Bij K3 werk je niet bij één bedrijf, maar bij zes tegelijk

K3 zorgt met circa 200 vaste medewerkers en meerdere inhuurkrachten voor winning van zand, grind en klei, maar ook voor duurzame energie op water en land. Daarnaast richt de veelzijdige organisatie het landschap van de toekomst in. Ook vervoert het bedrijf grondstoffen over land en water, vindt het nuttige toepassingen voor grond en baggerspecie en doet het (water)bodemonderzoek, boringen en bemalingen in het veld. Het bedrijf valt of staat bij de kennis en kunde van zijn medewerkers en daarom is er veel aandacht voor de mens achter de medewerker.

“Natuurlijk trainen we onze mensen functie-inhoudelijk,” begint Truus Veens. “Onze mensen hebben heel veel kennis in hun hoofd en nieuwkomers leren ontzettend veel ‘on the job’ van collega’s. Aan ons de taak om die kennis voor toekomstige collega’s te waarborgen. We werken daarom digitaal en leggen de kennis vast.”

Nauwelijks verloop ondanks veranderende markt

“Bij K3 zijn we trots dat we nauwelijks verloop hebben en onze nieuwe vacatures ontstaan dan ook nagenoeg uitsluitend door de groei van onze organisatie.” De uitdaging op personeelsvlak is tweeledig. “Aan de ene kant willen we verjongen en het kwaliteitsniveau hoog houden. Aan de andere kant geven we onze mensen tools om open en transparant te kunnen communiceren. In deze tijd waarin de markt en omgeving mondiger zijn en waar men meer wil weten over onze dienstverlening en activiteiten is dat ook nodig.”

Het is gewenst dat de K3-medewerkers constant vanuit klant-perspectief kijken. “Bewoners zijn meer betrokken bij hun leefomgeving en hebben interesse in wat er over water en weg door ons wordt vervoerd. K3 staat open voor vragen (over wat we doen op onze locaties) die er komen. We zijn daarin transparant en blijven in contact met onze stakeholders.”

In contact blijven – zowel intern als extern

“Interne communicatie betekent elkaar op de hoogte houden, maar ook het gesprek aangaan met je leidinggevende (en andersom) of binnen je team. Dat is essentieel. Het is belangrijk dat onze mensen zich veilig en vertrouwd voelen en daardoor kunnen zeggen wat ze willen. Daarmee creëren ze zelf een fijnere werkplek en voelen ze zich prettiger in hun baan bij K3.”

Dat goede gesprek moet wel op gang worden gebracht, want dat zit niet in ieder mens. “Daar speelt Anton Janssen van QUANTON een belangrijke rol in. Anton startte ruim 4 jaar geleden met het vernieuwen van onze functioneringsgesprekken. Hij noemt het ook wel ‘het goede gesprek’. En hoe voer je dat goede gesprek? Hieraan besteden we ieder jaar weer veel aandacht. Ook dat kreeg een heel natuurlijk en bijna automatisch vervolg door met individu, teams en onze ondernemingen in gesprek te gaan om de communicatie tussen de medewerkers op gang te brengen en te houden.”
Truus vervolgt: “Daarna zijn tal van communicatievraagstukken door Quanton omarmd. Medewerkers kijken naar hun eigen kwaliteiten en valkuilen, en ook naar die van hun collega’s. Met als doel om elkaar te versterken en het team naar een hoger niveau te tillen.”

Een spiegel voorhouden

“Anton kent onze organisatie goed en door zijn werkwijze  als externe adviseur kan hij ons een spiegel voorhouden en pijnpunten blootleggen! Door zijn manier van handelen laat hij het probleem waar het is, maar geeft hij onze mensen wel handvatten om dichterbij de oplossing te komen door met elkaar het goede gesprek aan te gaan.”

Training: versterking van de gedeelde regie

K3 vindt het heel belangrijk dat iedere medewerker -met zijn of haar leidinggevende- verantwoordelijk is voor zijn of haar carrière. “We bieden mogelijkheden door te groeien, maar je kunt ook je horizon verbreden door te kijken naar wat de andere ondernemingen binnen de K3 organisatie jou kunnen bieden. Door de trainingen van QUANTON voelen onze collega’s zich nog beter in hun functie. We zien ook dat de trainingen bijdragen aan het stellen van hulpvragen en collega’s het makkelijker vinden om het gesprek aan te gaan over hun functie en persoonlijke ontwikkeling. Wij zijn blij dat we daar Anton voor kunnen inzetten en zo elke keer weer stappen zetten met onze mensen achter de medewerkers!”

Vacatures bij K3

De K3 organisatie groeit. Ben je geïnteresseerd? Kijk voor vacatures via de link in het 1e comment.

https://www.k3.nl/werkenbijk3